Social distans-spårning historia

Denna sagan skrev kåren tillsammans i små inlägg under vår social distans-spårning, våren 2020.


Kapitel 1: Bergen

Månen exploderade utan varning eller uppenbar orsak. Det råkade hända just när Matti nådde bergstoppen. Säkert skulle det ha allvarliga konsekvenser, men just då tyckte han att det var trevligt med lite fyrverkeri.

Matti kollade bakom sig, han såg ingenting. Han blev fundersam – vad kan det vara? Han blev rädd, det var väldigt kusligt. Vad ska han göra?

Lite blev Matti ändå fundersam. Det brukade ju inte gå så med månen, att den exploderade? Fyrverkerier är nog roliga, tänkte Matti, men det måste ju ligga en hund begraven. Mattis stillsamma tankar avbröts av ett utomjordiskt ljud. Vad kan det ha varit?

Det var en alien som kom ner från ett ufo. Alien blev skrämma för Matti och skrek och väckte Emma som bodde i ett litet hus bredvid. Emma tittade ut genom fönstret. Vad såg hon därute?

Det kom en rymdfarkost mot Matti. Den verkade komma rakt från explosionen. Kunde det vara en farkost från rymden som hade sprängt månen? Eller var det så att farkosten varit inuti månen? Allt det här funderade Matti.

Samtidigt inne i raketen…hurrade de gröna marsmännen Glup-borg och Lerzok. De hade just sprängt upp månen!

Matti tappade hakan: Glup-borg såg helt ut som Mattis morbror!

Farkosten fortsatte komma mot Matti, den var oroväckande nära honom nu. Det verkade som om den skulle landa på hans bakgård. Nu märkte Mattis tax Edmund tydligen vad som höll på att hända, för han sprang iväg från sin korg och började skälla högljutt. Samtidigt började farkosten landa. Till sin stora förvåning märkte Matti att det stod med stora bokstäver TurboNYB2020 på sidan av farkosten.

Kapitel 2: Dalarna

Nina hade känt Matti enda sedan skoltiden, men de hade haft väldigt lite kontakt sedan han for från Månsasdalen på upptäcktsresa till Nybbergen. Av någon anledning, kom hon att tänka på honom bara någon timme före månen exploderade.

Nina och hennes pappa tog fram en trumma och en gitarr och sjöng en ny sång om Matti. En filifjonk sjöng med. Och sen exploderade månen.

Varför kom hon att tänka på honom just nu? Det var ju så att hon hade viktigare saker att grubbla över. Plötsligt exploderade något ovanför henne. Högt uppe i skyn. Det var månen. Den exploderade inte av sig själv, så mycket visste Nina. Nu stod hela världen och tittade upp mot himlen där månen en gång varit. Skärvor av måne flöt omkring i rymden. Ingen måne lyste ned på Nina då hon sänkte blicken ned i marken. Var är Matti?

Matti hade åkt till Nybbergen för att hitta en speciell och unik fisk. Som ingen någonsin hittat. Matti hade hört rykten om att fisken möjligen finns i Nybbergen i en liten bergsjö. Matti hade otrolig tur för fisken nappades på första försöket. Oj, vad vacker den är, tänkte Matti. Den här fisken kommer att göra mig rik och känd. Matti började gå mot bilen, men…

Han började känna sig yr och svag. Med stor möda släpade han sig till bilen före han svimmade. När han vaknade var han inte längre bredvid sin bil och det var mörkt. Han såg ingenting och måste vänta på morgonen. När det började ljusna, märkte Matti att han sitter inne i en glaskupa på månen. Hur hade han kommit hiiit?

Hur hade han kommit hit då månen var i skärvor? Då förstod Matti att han hade drömt efter sin fiskeresa, när han sov i sin bil. Så nu kröp Matti ur sin burk för att göra lunch. Men vad skall Matti äta till lunch?

Kapitel 3: Pampas

Varken Nina eller Matti visste att de hade valts att representera Månsasdalen i slättens årliga melodifestival. Trots att Matti hade flera år tillbaka flyttat bort var de ännu kända som sångarduo. Ingen trodde att tävlingen skulle hållas efter att månen exploderade, men kanske det fanns en chans att konsten skulle segra ändå…

Duon övade sin låt flitigt tills de kunde den jättebra!

Men de hade svårigheter med koreografi! Ingendera kunde dansa. De ringde till julgubben som…

…skickade ut nissarna för att hjälpa, men de kunde inte dansa heller. Då kom Matti på att ringa sin mamma i Pampas som sade…

Pappa kunde dansa jättebra, men det var svårt att lära dem dansa.

På grund av pappas begränsade danskunskaper blev de tvungna att kalla in Jennie & Lasse som är eurovisions proffs! Resultatet är garanterat.

Nu är Matti och Nina superlyckliga, för de har också lärt sig dansa. Eurovisionen blir garanterat en succé och ingen kommer mera ihåg månexplosionen.